zondag 23 oktober 2016

Mijn favoriete voetballer allertijden.

Je zou het niet denken maar voetbal is mijn favoriete sport. Het is voor mij niet haalbaar vanwege mijn spieren.ik heb het wel een paar keer geprobeerd maar de sport is echt te heftig voor mij. Ik heb mijn voetbalheld gegoogeld.
Mijn voetbalheld heet:
Edwin van der Sar (Voorhout29 oktober 1970) is een Nederlands voormalig profvoetballer die speelde als doelman. Hij speelde voor AjaxJuventusFulham en Manchester Uniteden kwam, als recordinternational, 130 keer uit voor het Nederlands voetbalelftal.
Edwin van der Sar side.jpg

Loopbaan als speler

AFC Ajax

Van der Sar startte als kind bij de Voorhoutse voetbalvereniging vv Foreholte, waarna hij later de overstap maakte naar vv Noordwijk. Bij deze vereniging werd hij vervolgens ontdekt door Louis van Gaal, die destijds bij Ajax in dienst was. Onder Leo Beenhakker maakt hij in het tweede zijn debuut voor Ajax, maar toen Stanley Menzo een fout maakte tegen AJ Auxerre, kreeg Van der Sar in 1992 een kans in het eerste.
In de eerste periode na zijn niet onomstreden debuut had hij moeite om het publiek voor zich te winnen, zeker aangezien Menzo het seizoen daarvoor nog de UEFA-cup had gewonnen met enkele spectaculaire reddingen. De stap van de amateurs van vv Noordwijk naar Ajax leek te groot en Van der Sar oogde onzeker. Na een moeizame beginperiode ging hij echter steeds beter keepen. De jonge Voorhouter groeide uit tot een sleutelfiguur in het Ajax van Louis van Gaal, dat in 1995 het Nederlands kampioenschap, de Champions League en de wereldbeker wist te winnen. In de finale van het wereldkampioenschap voor clubteams, dat na een gelijke stand na 90 minuten en verlenging uitliep op strafschoppen, stopte Van der Sar de eerste penalty van tegenstander Grêmio. Dit bleek genoeg om de wereldbeker in de wacht te slepen.
Van der Sar maakte zijn enige doelpunt in zijn profcarrière op 3 mei 1998 tijdens de uitwedstrijd tegen De Graafschap. In de 85ste minuut mocht Van der Sar bij een 0-7 stand op het scorebord vanaf 11 meter aanleggen tegenover de Graafschap-doelman Ron Olyslager. Ajax won uiteindelijk met 1-8.

Juventus

Na het WK van 1998 speelde Van der Sar nog één seizoen bij Ajax, om vervolgens naar het Italiaanse Juventus te gaan. Hij haalde de Intertoto, maar Juventus verspeelde vlak voor het einde van het seizoen de landstitel. Na een tweede teleurstellend seizoen bij Juventus besloot de club de Italiaanse international Gianluigi Buffon aan te trekken.

Fulham

Na de komst van Buffon verkocht Juventus Van der Sar aan de Engelse promovendus Fulham. Hier speelde hij vier jaar.

Manchester United

Alex Ferguson haalde hem vervolgens voor seizoen 2005/2006 naar Manchester United, dat sinds het vertrek van Peter Schmeichel een topkeeper zoekt. Bij Manchester wordt hij een vaste waarde in de basis.
Op 21 mei 2008 won Van der Sar voor de tweede maal de UEFA Champions League. Dertien jaar na zijn succes met Ajax, won hij nu met Manchester United door na strafschoppen Chelsea FC te verslaan in de finale. Van der Sar stopte de beslissende strafschop van Nicolas Anelka. Van der Sar noemde dit later zijn van Breukelen-moment refererend aan Hans van Breukelen die in 1988 voor PSV de beslissende strafschop stopte in de Europacup I-finale. Beide keepers waren beslissend in de finale. Zowel met Ajax als Manchester United won hij later dat jaar ook de wereldbeker respectievelijk het WK voor clubs.
Van der Sar had zelden blessures, echter laat in zijn carrière, eind juli 2009, brak hij zijn duim in een penaltyreeks in een vriendschappelijke wedstrijd. Hierdoor werd Van der Sar gedurende 8 weken uitgeschakeld, wat zijn eerste langdurige blessure was.
Op 26 januari 2011 kwam Van der Sar met het nieuws naar buiten dat hij na het seizoen 2010/2011 stopte met het profbestaan. Hij had dit beroep precies 20 jaar uitgeoefend en vond dat het nu tijd wordt om zijn gezin op de eerste plaats te zetten. Van der Sar kreeg in zijn laatste competitiewedstrijd tegen Blackpool de aanvoerdersband van Coach Alex Ferguson.
Van der Sar
Van der Sar speelde zijn laatste officiële wedstrijd als profkeeper op 28 mei 2011 in Londen, in het Wembleystadion, waar Manchester United die zaterdagavond de finale om de UEFA Champions League tegen FC Barcelona verloor met 1-3. De toen ruim 40-jarige Van der Sar vestigde daarmee een nieuw record: hij werd de oudste voetbalspeler uit de geschiedenis die in de eindstrijd stond om het clubkampioenschap van Europa.
Edwin van der Sar houdt het record (1.311 minuten) voor langste clean sheet (geen tegengoal) en meeste clean sheets (11) in het Britse betaalde voetbal ooit. Hij nam dit record na bijna 40 jaar over van Bobby Clark.

Afscheidswedstrijd

Op 3 augustus 2011 werd een afscheidswedstrijd voor Van der Sar gespeeld in de Amsterdam ArenA. De wedstrijd ging tussen Ajax en het Dreamteam van Van der Sar (onder leiding vanAlex Ferguson). Voor het dreamteam speelden onder andere Wayne RooneyJohn HeitingaLouis SahaRio FerdinandRyan GiggsPaul ScholesNemanja VidićAndré OoijerDirk Kuijt,Gary NevilleMichael CarrickEdgar DavidsGiovanni van BronckhorstBoudewijn Zenden en Dennis Bergkamp mee. De uitslag werd 2-1 voor het dreamteam.
Vooraf aan de afscheidswedstrijd werden eerst twee korte wedstrijden gespeeld door Ajax D1 tegen Manchester D1, en Ajax '95 (onder leiding van Louis van Gaal) tegen Oranje '98 (onder leiding van Guus Hiddink). Bij Ajax '95 speelden onder andere Finidi GeorgeNwankwo KanuFrank de BoerWinston BogardeNordin WooterRonald de BoerDanny BlindPatrick KluivertMarc Overmars en Frank Rijkaard mee. Bij Oranje '98 speelden onder andere Wim JonkDennis BergkampRoy MakaayRuud HespAron WinterRichard Witschge en Pierre van Hooijdonk mee.[4] Aan het einde van de wedstrijd maakten Van der Sar en zijn familie een ereronde om het publiek te bedanken.
Na zijn afscheidswedstrijd maakte Van der Sar bekend dat hij als analist bij het televisieprogramma Studio Voetbal van de NOS zou gaan aanschuiven.

Rentree bij Noordwijk

Van der Sar werd in maart 2016 door zijn oude club Noordwijk, waar hij in de jeugd actief was, gevraagd om een wedstrijd te keepen wegens een blessure van de eerste keeper. Van der Sar ging op deze uitnodiging in en stond op 12 maart 2016 onder de lat voor Noordwijk, op dat moment actief in de Zaterdag hoofdklasse B. Op die dag speelde Noordwijk een thuiswedstrijd tegen Jodan Boys. Van der Sar stopte in deze wedstrijd een strafschop, maar kon niet voorkomen dat Noordwijk met 1-1 gelijkspeelde. Het doelpunt van Jodan Boys werd gescoord door Mo Bellahcen, die zo de laatste speler werd die Van der Sar heeft gepasseerd tijdens een officiële wedstrijd.

Interlandcarrière

Nederlands elftal

Van der Sar is sinds zijn debuut (in en tegen Wit-Rusland, 1-0 verlies) een vaste waarde geweest in het doel van Oranje. Hij is recordinternational van het Nederlands elftal met 130 interlands. In deze wedstrijden kreeg hij 90 tegentreffers te verwerken.
Na het seizoen 1993/1994 nam bondscoach Dick Advocaat hem op in de selectie van het Nederlands elftal voor het WK 1994 in de Verenigde Staten. Hij maakte zijn debuut voor Oranje in en tegen Wit-Rusland, door in te vallen toen Ed de Goeij geblesseerd raakte. Dat duel ging met 1-0 verloren. Van der Sar maakte een niet sterke indruk en was mede schuldig aan het enige doelpunt. Hij gaf aan een inschattingsfout gemaakt te hebben en voegde eraan toe te hopen dat het niet bij deze ene interland zou blijven.
Tijdens het EK 1996 was hij doelman van Oranje. Het toernooi verliep teleurstellend voor het Nederlands elftal. Daarna brak een betere periode aan voor Van der Sar in Oranje.
Van der Sar deed zich gelden tijdens het WK van 1998. Hij was beslissend voor zijn ploeg en maakte cruciale reddingen al kon hij niet excelleren in de beslissende strafschoppenreeks tegen Brazilië in de halve finale.
Die frustratie duurde voort op Euro 2000. Van der Sar hield in zijn optredens de nul, maar kon niet voorkomen dat Nederland het weer aflegde na strafschoppen.
Tijdens het EK 2004 was hij een belangrijke man in het team van Nederland. Hij besliste de penaltyreeks tegen Zweden, waarmee hij Nederland (en zichzelf) van een penaltysyndroom verloste. Na het vertrek van bondscoach Advocaat veranderden er dingen bij Oranje. Van der Sar blijft onomstreden in het doel staan. Hij wordt tot reserveaanvoerder benoemd door de nieuwe bondscoach, Marco van Basten. Van der Sar beloonde dit vertrouwen met een sterke wedstrijd thuis tegen Tsjechië. Hij werd, nadat Edgar Davids niet meer geselecteerd werd, aanvoerder van het Nederlands elftal.
In de kwalificatie voor het WK 2006 kreeg Van der Sar in 12 wedstrijden 3 tegendoelpunten. Tot aan de tweede wedstrijd op het eindtoernooi zelf hield hij tien officiële wedstrijden op rij de nul. Met 1013 minuten zonder tegendoelpunten brak Van der Sar het Europees record. Op het WK 2006 in Duitsland herhaalde het scenario van het EK twee jaar eerder zich: Van der Sar is wederom een van de belangrijkste schakels in het Nederlands elftal. In de wedstrijd op 25 juni 2006 om een plaats in de kwartfinale tegen Portugal werd hij Nederlands recordinternational, Frank de Boer achter zich latend. Na het WK gaf Van der Sar aan door te gaan als doelman bij het Nederlands elftal. In oktober 2007 maakte Van der Sar bekend dat hij na het EK in Oostenrijk en Zwitserland in 2008 international af is. Zijn laatste wedstrijd op dat EK was de 3-1-nederlaag tegen Rusland in de kwartfinales. Met vier wedstrijden op het EK2008 evenaarde Van der Sar Lilian Thurams record van 16 EK-wedstrijden.
In het najaar van 2008 maakte hij een kortstondige rentree. Vanwege blessures van zijn opvolgers Maarten Stekelenburg en Henk Timmer en het belang van de twee kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Noorwegen vroeg bondscoach Bert van Marwijk hem of hij nog twee keer onder de lat wilde staan. Van der Sar gaf hier gehoor aan maar benadrukte dat het eenmalig was.
Op 5 juni 2010 werd voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Hongarije op emotionele wijze officieel afscheid genomen van Edwin van der Sar, die daarbij door minister van Sport Ab Klink geridderd werd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Loopbaan als bestuurder

Na zijn actieve carrière volgde Van der Sar een opleiding International Master of Sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute. Vanaf 31 december 2012 werd Van der Sar aangesteld als directeur marketing van Ajax. Hij vormt het directieteam met financieel directeur Jeroen Slop, directeur voetbalzaken Marc Overmars en algemeen directeur Dolf Collee. Van der Sar was tevens de beoogde opvolger van oud algemeen directeur Kinsbergen.
In september 2013 werd hij gekozen in het bestuur van de European Club Association, waar hij Maarten Fontein opvolgde als vertegenwoordiger van de Nederlandse clubs.

Privé[bewerken]

Van der Sar is sinds 2006 getrouwd en heeft twee kinderen. Op zijn 41e verjaardag kreeg Van der Sar de Greatest Man Award 2011 uitgereikt van mannenblad JFK.

Ik vind hem zo goed omdat het zo'n rustige man is die gewoon heel veel goals tegenhoudt. Ewn man zonder ego gedrag maar die zijn werk  doet en daarom  is hij mijn favoriete voetballer allertjden!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten