vrijdag 12 maart 2021

vakbond

Mijn werk is in het onderwijs en de kinderopvang. Kinderopvang is  het opvangen van kinderen van 0-4 jaar en opvangen van kinderen van 4-13 jaar voor, tussen en na school en in de vakanties,

Peuterspeelzaalleidster hoort ook bij de kinderopvang. Peuters krijgen dan hun eerste lesjes in basisvaardigheden op motorisch, sociaal,taal en rekengebied.

In het onderwijs heb je onderwijsassistentes. Die ondersteunen de leerkracht. Je hebt tegenwoordig ook leeraarondersteuners en pedagogisch conciërges.

Als je op een IKC werkt heb je  de mogelijkheden om te ondersteunen in de klassen als onderwijsassistente en werk als pedagogisch medewerkster op een peuterspeelzaal of een BSO .

Het is altijd handig om in een vakbond te gaan.

Onze vakbond is de FNV.

Programmapunten zijn:


 

Betere arbeidsomstandigheden.

Iedereen moet veilig en gezond werken zonder al te veel werkdruk. Door die werkdruk zijn er heel veel zieken, vallen er soms doden en gebeuren er ongelukken op het werk.


 

Fatsoenlijk inkomen

De economie draait goed maar dat zie je niet terug in je salaris. De koopkracht daalt en  alle werkende en zelfstandigen moeten een fatsoenlijk centje kunnen verdienen. Dit geldt ook als je ziek, met pensioen of werkeloos bent.

 

Rechtvaardige maatschappij

Iedereen moet gelijke kansen, behandeling en rechten hebben. Alles draait in de maatschappij om geld en Nederland wordt steeds rechtser. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Zo moet het niet. Iedereen verdient een gelijke behandeling en het geld moet naar de mensen die ervoor werken.


Rechten  op werk, inkomen en ontwikkeling.

Mensen moeten regie krijgen op hun werk en inkomen en ontwikkeling. Want velen kennen hun rechten niet. Om verder te komen heb je een loyale groep nodig die je steunt. Iedereen moet hun rechten en plichten kennen zodat je zelfstandig en zelfverzekerd in het leven staat.

 

Zekere toekomst

Een vaste  baan is het beste voor iedereen. Maar nu met al die flexibele banen is de toekomst veel onzekerder, vooral voor jongeren.

En nu met klimaatveranderingen, vergrijzing e.d. komen en verdwijnen er ook banen die daar op gerelateerd zijn.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten