zondag 30 mei 2021

all right now the free

Met Rock On spelen wij All Right now van the Free.
All Right Now' wordt in mei 1970 uitgebracht door Free. Het nummer staat t op het album Fire and Water en wordt wereldwijd een grote hit. 
Ruim twintig jaar later wordt 'All Right Now' geremixed en wirdt het weer een grote hit.
Free bestaat uit Paul Kossof, Andy Frazer, Simon Kirke en Paul Rodgers.

All Right Now" is geschreven door basgitarist Andy Fraser en zanger Paul Rodgers en geproduceerd door de hele band. Volgens drummer Simon Kirke werd het nummer geschreven in het gebouw van de studentenvakbond van de Universiteit van Durnhem Hij vertelde: "'All Right Now' werd geschreven na een slecht optreden in Durham. Onze show was afgelopen en we liepen het podium af onder het geluid van onze eigen voetstappen. Het applaus was al gestopt voordat ik van mijn drumriser was afgestapt. Het was duidelijk dat we een echt rocknummer nodig hadden om onze optredens mee af te sluiten. Opeens kreeg Fraser inspiratie en begon hij te boppen en 'All Right Now' te zingen. Hij ging zitten en schreef het daar in de kleedkamer. Het kan niet langer geduurd hebben dan tien minuten."


"All Right Now" werd de grootste hit van de band. In het Groit Brittanie haalde het nummer de tweede plaats, terwijl het in de Amerikaanse Billboard Top 100 de vierde plaats haalde. In Denemarken en Zweden werd het een nummer 1-hit, en in Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Wallonie en Zwitserland piekte het in de top 10. In Nederland kwam de single op negen  in de Top 40 en op acht  in de Hilversum 3 Top 30 terwijl in Vlaanderen de tiende plaats in de voorloper van de Ultratop 30 werd bereikt. In Groot Brittanie kwam de single nog twee keer in de hitlijsten: bij een heruitgave in 1973 kwam het tot de vijftiende plaats, en een remix uit 1991 bereikte de achtste plek.

Een aantal andere artiesten scoorden een hit met hun covers van "All Right Now". In 1979 behaalde de discogroep Witch Queen de achtste plaats in de Amerikaanse discolijsten met hun versie. In 1985 bracht Rod Steward het uit als single in de Verenigde Staten, waarmee hij tot plaats 72 kwam. Pepsie en Shirlie kwamen in 1987 tot de vijftigste plaats in het Verenigd Koninkrijk met hun cover. Tot slot bracht Lemonecent het in 2004 uit als hun laatste single, die de zevende plaats in Schotland en de 37e plaats in Groot Brittanie haalde. Verder werd het gecoverd door Mike Olfielden zong Paul Rodgers het tussen 2005 en 2008 tijdens zijn tournees met Queen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten