woensdag 26 mei 2021

multiculturele samenleving.

In de Tweede Kamer willen mensen onze multiculturele samenleving op de schop gooien. Een beruchte uitspraak was de minder speech van Geert Wilders. Ik vind dat dat niet hoort want de multiculturele samenleving is een  samenleving waarin verschillende culturen vreedzaam naast elkaar bestaan en leven. Nederland is zo'n samenleving, er leven veel verschillende mensen met verschillende culturen. Sommige partijen willen van die samenleving af want het samenleven van veel verschillende culturen in een land, kan soms tot conflicten leiden. Die culturen botsen dan vanwege verschillen onderling.

Maar hoe werd Nederland een multicultureel land? 

Eigenlijk moeten we dan terug naar het begin van de zelfstandige staat Nederland aan het einde van de 16e eeuw.

Toen heette Nederland nog de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden. Toen al was Nederland een staat met veel verschillende culturen en geloven. Nederland was een land waar veel vluchtelingen uit heel Europa naartoe kwamen, omdat er in hun eigen land oorlog was of geen vrijheid van godsdienst was. Ook was er in Nederland veel handel en werk.

Als we het tegenwoordig hebben over multicultureel Nederland bedoelen we vaak alle nieuwe culturen die vooral in de laatste 50 jaar naar Nederland zijn gekomen. 


Oorzaken:

  1. Kolonialisme.
Honderden jaren lang, van de gouden eeuw tot tot enkele jaren geleden heeft Nederland koloniën gehad. Dit zijn landen ergens anders op de wereld, waar Nederland de baas over is. Sinds 1945 werden steeds meer landen onafhankelijk dat wil zeggen dat Nederland  er toen niet meer de baas was. Veel mensen uit die koloniën wilden liever in Nederland wonen omdat ze het daar beter hadden. 

2. Gastarbeiders
Vanaf 1950 ging het heel goed met de Nederlandse economie en was er veel werk. Er woonden toen te weinig mensen in Nederland om al dat werk te doen. Nederlandse bedrijven vroegen toen mensen uit andere landen om een tijdje in Nederland als gastarbeider  te komen werken. Veel gastarbeiders uit Spanje en Italië kwamen in Nederland werken en gingen na een paar jaarweer terug. Later kwamen veel mensen uit Marokkoen Turkije. De meeste van hen gingen na enkele jaren ook weer terug, maar er waren er ook veel die langer in Nederland konden werken. Uiteindelijk wilden zij liever in Nederland blijven wonen

3. Vluchtelingen
Sinds het bestaan van Nederland komen er al mensen die niet meer in hun eigen land kunnen wonen, omdat het daar onveilig is. Zeker in de laatste 50 jaar zijn er veel vluchtelingen naar Nederland gekomen. Bij voorbeeld vluchtelingen uit Syrië. Zij zijn gevlucht uit Syrië, omdat daar oorlog is

4. welvaart
Als een land welvarend is, betekent dat dat een land veel geld heeft. Er zijn dan weinig arme mensen en iedereen heeft werk. Nederland is zo'n land. Net als vluchtelingen voor oorlog zijn er ook vluchtelingen voor armoede. Deze mensen willen niet meer in hun eigen land wonen, omdat ze daar zo arm zijn dat ze niet goed voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen. Sinds Nederland bestaat komen er mensen naar Nederland voor de welvaart.

Nederland kent door de vele nationaliteiten  ook subculturen. De Nederlandse regering wil natuurlijk dat alle mensen actief meedoen aan de samenleving. Dit wordt integratie genoemd. Het komt  toch vaak voor dat veel bevolkingsgroepen gescheiden leven. Dit verschijnsel wordt segregatie genoemd. Dit heeft als gevolg dat er zowel witte als zwarte scholen ontstaan. De regering wil dit tegen gaan.Maar al die mensen uit verschillende delen van de wereld hebben heel veel verschillende culturen meegebracht naar Nederland. Dit kan je merken aan heel veel verschillende dingen. De verschillende talen die gesproken worden, allerlei soorten eten dat je kan kopen in de winkels, de kleren die mensen dragen.de godsdiensten die mensen hebben en de gebedshuizen die zij gebruiken ,de muziek die we luisteren

En zo zijn er nog vele andere dingen te noemen die de verschillende culturen in Nederland met zich mee hebben gebracht



Geen opmerkingen:

Een reactie posten