donderdag 24 juni 2021

kikkerdril vangen

Kikkerdril vind ik er niet heel lekker fris uitzien. Maar kinderen vinden het hélemaal geweldig, ze kijken iedere ochtend hoe het ermee staat in de 'kraamkamer'. De metamorfose van kikkerdril, kikkervisje tot kikker is dan ook echt supermooi en leerzaam.

Kikkerdril vind je vanaf ongeveer eind maart tot juli in de sloot.Wij vonden het in een klein, ondiep slootje, vlakbij de kant. Het zat daar vól kwakende kikkers.Alleen mannetjes kunnen kwaken heb ik ooit gelezen.

Op de foto hierboven zie je de schattige drillies. 

Zo vang je de kikkerdril.

Je hebt nodig:
• Glazen bak 
• Zand en/of stenen (grote en kleine)
• Waterplanten en eventueel een stuk hout
• Schepnet
• Emmer
• Slootje met kikkerdril


1. Zoek een goede plek in je huis of in je lokaal voor je glazen bak voordat je hem gaat vullen. Het is belangrijk dat de bak wel in het licht, maar niet in de zon staat.

2. Je kunt de kinderen nu eerst wat zand en/of stenen op de bodem van je glazen bak laten leggen. Laat ze er schoon kraanwater, een waterplantje en het stuk hout bij doen.

3. Zorg ervoor dat het hout en/of de stenen voor een deel boven water liggen. Zo kunnen ze niet verdrinken als de kikkertjes pootjes krijgen.Als ze pootjes krijgen , krijgen ze ook longen.

4. Ga met de kinderen op zoek naar kikjkerdril.Laat de emmer met wat slootwater vullen en laat ze met het schepnet wat wat kikkeedril uir de sloot halen. Niet te veel, het beste is toch dat de dril in de vrije natuur uitkomt.

5. Nu kunnen de kinderen voorzichtig het kikkerdril in de bak doen. Laat ze het ook eens met je hand voelen, het voelt lekker glibberig!

6. En dan is het afwachten geblazen! Wanneer komen de eitjes uit? Wanneer krijgen de kikkervisjes pootjes? Laat de kinderen dit bijhouden in een logboekje en maak iedere dag een foto.

7. Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen om de kinderen ze te laten voeren. Als voer kun je stukjes sla, andijvie, paardebloem, weegbree en visvoer gebruiken.

8. Hebben je kikkervisjes ook voorpootjes gekregen? Dan is het tijd om ze terymug te zetten in de sloot,waar ze thuis horen. Daar kunnen ze lekkere vliegjes vangen. Zet ze bij de rand van het water. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen.

Belangrijk:

• Eitjes met witte vlekjes komen niet meer uit. Haak ze direct weg.
•Laat de bak regelmatig schoonmaken en laat het water aanvullen.
• Kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren.Maar het zijn geen huisdieren. Laat ze weer los in de natuur.

Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten