zaterdag 28 augustus 2021

paralympisch goud bij verspringen

 Vanaf 25 augustus zijn de  Paralympics in volle gang. En het regent medailles. Vandaag won  Fleur Jong goud en Marlene van Gansewinkel won brons.

Fleur Jong was ook de vlaggendraagster bij de openingsceremonie.

Fleur was 16 jaar toen ze een bloedbacterie kreeg. Ze was 24 uur ziek maar haar 2 onderbenen en 8 delen van haar vingers moesten geamputeerd worden. Ze ging  hardlopen met  protheses. Ze mocht naar Rio maar omdat ze  zoveel pijn had werden die spelen niet succesvol. In 2018 werd ze opnieuw geopereerd. Ze bleef pijn houden, totdat ze een keer  hard viel op haar stomp. Het  begon hevig tebloeden maar hierna was ze van de pijn af. En kon ze laten zien wat ze in zich heeft.

Urenlang trainen op verspringen is er voor Fleur niet bij. Ze springt maar  1 of 2 keer per week. Anders forceert ze de zaak en is ze verder in de problemen.

maar ondanks dat ze weinig springt breekt ze record na record. 6.02 meter, 6.04 meter , 6.06 meteren nu 6.16 meter.

Haar grootste concurrent was de Française Marie-Amelie Le Fur die in T64 zit6.11 meter sprong. Le Fur  heeft een beenamputatie. Fleur springt in  T62.



Tijdens de wedstrijd was Fleur  relaxed. En heel relaxed verbrak ze het wereldrecord met 10 cm. hierna sprong ze een keer ongeldig en kreeg ze een waarschuwing omdat ze een koelvest aannam. Dat mocht niet. Gelukkig kon ze zich koelen met ijsblokjes en een flesje slush. Dat is een bijna bevroren drankje.

De Française kwam in de laatste sprong gevaarlijk dichtbij maar  jammer genoeg voor haar was het niet genoeg. Zij  kreeg zilver, Marlene van Ganzenwinkel kreeg brons en Fleur Jong  goud.

Voor Marlene was het ook een feest want het laatste wat ze had verwacht was dar ze brons zou winnen en nu stond ze samen met Fleur op het podium naar het Wilhelmus te luisteren.

De vreugde van de twee Nederlandse dames was onbeschrijfelijk en terecht, een ongelofelijk knappe prestatie!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten