dinsdag 25 juli 2017

de proef met het zoute water

Ik doe met groep 8 kinderen scheikunde en deze keer was de vraag: wat gebeurt er als je een kwart zout bij water doet en blijf je echt drijven?


We gingen eerst informatie zoeken over de dode zee:
De Dode Zee (Arabisch: بحر ميت; Hebreeuws: ים המלח) is een hele bijzondere zee. Deze zee is zo bijzonder omdat er zo veel zout in deze zee zit, dat je blijft drijven. Dus je kunt gerust een krantje lezen zonder kopje onder te gaan. Deze zee is wel 10x zo zout als normale zeeën. De Dode Zee heeft een lengte van 76 kilometer en een breedte van 18 kilometer en ligt op de grens van Israël en Jordanië. De oppervlakte van de zee is 1020 km². Eigenlijk is het geen zee, De Dode Zee is eigenlijk een meer. Het diepste punt van dit meer is 400 meter. Het menselijk lichaam kan niet heel goed tegen De Dode Zee. Er word een grote druk veroorzaakt. Daarom word ook niet aangeraden om meer dan een uur in het water te liggen. En pas ook op voor wondjes want dat kan heel erg prikken door al dat zout. De Dode Zee is flink aan het krimpen als het zo door gaat is het binnen 30 jaar weg.Bestand:Dead sea german.jpg

We ontdekten dat de dode zee niet de zoutste zee op aarde was maar:
Het is alom bekend dat je door het hoge zoutgehalte van 33 procent kan drijven op het water van de Dode Zee. Toch bevat dit meer niet het zoutste water ter wereld. Met 34,8 procent bevat het Assalmeer in Djibouti meer zout.
Djibouti ligt in de hoorn van Afrika in de buurt van Eritrea.


Het kopje water is verzadigd als er ongeveer en derde zout bij zit dus dit meer is meer dan verzadigd. Ik denk niet dat het zouter kan.
Op verzoek van de jongens deden we onderstaande proef en...we keken een filmpje van Willem Wever

Geen opmerkingen:

Een reactie posten